RFSL (Förbundet, Stockholm och Ungdom) anordnar tillsammans över åttio seminariepunkter i Pride house. Här kan du läsa mer om innehållet, hitta information om tid, plats, eventuell åldersgräns, entréavgift och språk.

 En del programpunkter är kostnadsfria, dessa hittar du markerat med ordet ”Fri entré”. Om ingen annan information anges betyder det att dag- och veckobiljetter gäller som entré. Det går också att köpa entrébiljett till Pride House för 125 kr/dag.

 De flesta programpunkter är på svenska, ett fåtal på engelska och flera programpunkter tolkas till teckenspråk. Det anges under programpunkterna. För mer uppdaterad information besök gärna www.stockholmpride.org

Måndag 28 juli
Kl. 15:00–15:45 En sexualpolitisk odyssé med fokus på KSK (kvinnor som har sex med kvinnor)

Vad som uppfattas som moraliskt rätt och fel, vad som är normalt och onormalt, skadligt eller hälsosamt varierar genom historien och i olika kontexter. Fenomenet ”kvinnor som har sexuella med andra kvinnor” har definierats som ett samhälleligt problem, socialt problem, en sjukdom, kriminella handlingar, en trend och något naturligt. Suzann Larsdotter tar med er på spännande resa om synen och uppfattningen om kvinnor som har sex med kvinnor genom upplysningsböcker, lagtexter, förarbeten till lagändringar, arkivmaterial och rena rövarhistorier.

Medverkande: Suzann Larsdotter

Arrangör: RFSL

Pride House (Kafe Klara), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 15:00–15:45 Pride Ung: Aktivistworkshop med pepp! Fri entré – Åldersgräns 13–29

Kom och snacka pepp och aktivism med RFSL Ungdom! Vilka frågor vill du driva? Vilka aktiviteter saknar du? Kom och peppa med oss och inspireras av andra! Workshoppen avslutas med banderollmålning i Pride Ung House, inför lördagens parad!

Medverkande: Mustis Persson och Tone Alin som arbetar på RFSL Ungdom med

projektet Mer än queer.

Arrangör: RFSL Ungdom

Pride House (Konferens 1), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 15:00–15:45 Queerläsning av mumintrollen?

I år skulle Tove Jansson ha fyllt 100 år, och därför vill vi stanna upp och undersöka Janssons skapelse. Hur är vardagen i Mumindalen? Vem/vilka är Mumintrollet kär i egentligen? Är det drag show som pågår i snorkarnas, hemulernas, mumrikarnas, mumintrollens, mymlornas och småknyttens värld? Vi kommer att prata om livet, familj och könsroller i Mumindalen. Är böckerna egentligen ett queert manifest?

Medverkande: Jacko Nilsson, Miku Westerholm, Vide Bergenholtz

Arrangör: RFSL Ungdom Öst

Plats Pride House (Ekoteket), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg


Kl. 15:00–15:45 Varför juridiskt kön?

Varför har vi juridiska kön? Vad fyller de för funktion och vad händer om vi slutar registrera kön i Sverige eller inför ett tredje juridiskt kön? Vi träffar hbtq-, trans- och intersexaktivister samt en jurist och diskuterar identitet i förhållande till juridikens begränsningar och problematiken med att transpersoner och intersexpersoner ständigt möter friktion på grund av dokumentation som inte speglar den egna identiteten. Att registreras som antingen man eller kvinna vid födseln skapar förväntningar utifrån tvåkönsnormen – detta medför problem för många, vilket cis-personer sällan behöver reflektera över.

Medverkande: Reb Kerstinsdotter, jurist och transaktivist, Sooz Romero, antirasist & transfeminist, Ellie Nordfelt, trans- och intersexaktivist, Moderator: Gisela Janis, förbundsordförande, RFSL Ungdom

Arrangör: RFSL Ungdom & RFSL

Pride House (Bandler), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


KL. 16:00–16:45 18-årskravet vid byte av juridiskt kön

Tvångssteriliseringarna är avskaffade och RFSL Ungdom vill nu avskaffa 18-årskravet vid byte av juridiskt kön som en del i att främja och förbättra förutsättningarna för unga transpersoner i dag. Men vad innebär det att avskaffa 18-årskravet? Hur hänger vården och juridiken ihop? Regeringen har påbörjat en utredning av åldersgränsen – vilket utfall vill RFSL Ungdom ha och varför?

Medverkande: Gisela Janis, Förbundsordförande RFSL Ungdom

Arrangör: RFSL Ungdom

Pride House (Konferens 1), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 16:00–16:45 40 års arbete med hbt-flyktingar Fri entré

1972 mötte Stig-Åke Petersson som flyktinghandläggare den första mannen som flydde på grund av sin sexuella läggning, från Tjeckien till Sverige. Idag, 40 år senare har tusentals fall där hbt-personer söker fristad i Sverige gått via honom. Inför att det blivit dags att lämna arbetet vidare till andra inom RFSL reflekterar han över utvecklingen i asylpolitiken fram till idag för människor som söker asyl på grunderna sexualitet och könsidentitet. Välkommen till ett öppenhjärtligt och personligt samtal tillsammans med journalisten Anna-Maria Sörberg.

Medverkande: Stig-Åke Petersson, flyktinghandläggare RFSL, Anna-Maria Sörberg, journalist och författare

Arrangör: RFSL

Pride House (Plattanscenen), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 16:00–16:45 Från dålig sex till sexuellt våld.

Sexuellt våld är vanligt även i hbtq-relationer men det är väldigt tyst runt frågan. Vi ställer frågan och försöker svara på vad som är dålig sex och när det egentligen handlar om sexuellt våld. Det är inte alltid så lätt att veta när ett husfridsknull övergår till sexuellt tvång.

Okunskap och fördomar försvårar att prata om sexuellt våld i hbtq-personers relationer både för utsatta och professionella. Föreläsningen vänder sig till både er som är intresserade av frågan och professionella som kan möta utsatta personer. Tanken är att föreläsningen ska förmedla kunskap men också väcka viktiga frågor runt sex.

Medverkande: Suzann Larsdotter, Maria Tillquist

Arrangör: RFSL

Pride House (Kafe Klara), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl.16:00–16:45 Hbtq

Mycket tyder på att det finns samvariationer mellan hbtq och npf (neuropsykiatriska funktionsvariationer, till exempel adhd, asperger och add). Vilka sätt är bra för att bemöta unga hbtq-personer som har en neuropsykiatrisk funktionsvariation och vilka sätt är bra för att bemöta unga npf-personer som är homo, bi, trans och queer? Hur kan hbtq-organisationer jobba med tillgänglighet för npf-personer och tvärtom?

Arrangör: RFSL Ungdom

Pride House (Klarabion), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 16:00–16:45 Queera Berättelser Teckenspråkstolkning

Vad är en queer berättelse för dig och vilka berättelser saknar du? Queera berättelser vill utmana och lyfta fram berättelser som i vanliga fall inte syns eller hörs eftersom de tystas ner eller villkoras. Vi vill istället låta dessa berättelser växa, bli hörda sedda och få ta plats.  Nu besöker vi Stockholm Pride för att dela med oss av våra berättelser till alla som vill. Kom hit och se, lyssna och upplev berättelserna.  Queera Berättelser är ett samarbetsprojekt mellan Rfsl Stockholm, Fabula Storytelling och Fanzingo, som finansieras av Arvsfonden. Projektet riktar sig främst till ungdomar mellan 13-25 år, men även äldre hbtq-personer deltar i projektet. Självklart är alla åldra välkomna att ta del av berättelserna. Självklart är alla välkomna att lyssna, se och uppleva Queera Berättelser!

Medverkande: Deltagare från projektet Queera Berättelser

Arrangör: RFSL Stockholm, Fanzingo, Fabula Storytelling

Pride House (Studion), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 16:00–16:45 RFSL:s granskning av riksdagskandidaterna

Inför riksdagsvalet har RFSL tagit fram en undersökning av hur riksdagskandidaterna ställer sig i ett antal hbtq-politiska frågor. Vi har också granskat hur de nuvarande ledamöterna röstat i hittills. Kom och ta del av resultatet!

Medverkande: Ulrika Westerlund och Lars Jonsson från RFSL, Hillevi Larsson (S) Hans Linde (V) Gunvor G Ericson (MP) Erik Ullenhag (FP) Emma Henriksson (KD), Johan Hedin (C) och Sissela Nordling Blanco (FI)

Arrangör: RFSL

Pride House (Bandler), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 17:00–17:45 pm European thoughts after the elections Free entrance – English

The  results of the elections to the European parliament were a shock for many. In this panel, LGBT activists from a few European countries discuss and analyse them. Were there also positive aspects?

Participants: Ulrika Westerlund, Stefan Ingvarsson, Lars Jonsson, Josephine Krieg, and others.

Program arranged by: RFSL

Pride House (Ekoteket), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl 17:00–17:45 Samtal om hbtq-personers folkhälsa och utmaningar på hivområdet

Generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten och RFSL:s vice ordförande samtalar om vilka utmaningar som finns på folkhälsa- och hivområdet för hbtq-personer och hur man skall åtgärda de problem som finns.

Medverkande: Johan Carlsson,generaldirektör Folkhälsomyndigheten

Christian Antoni Möllerop, vice ordförande RFSL

Arrangör: RFSL

Plats Pride House (Klarabion), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 17:00–17:45 Ungdomars erfarenheter av transvården

Ungdomar med erfarenheter av den svenska transvården diskuterar bemötande och förbättringspotential och ger goda exempel på hur en könsutredning ska gå till. Vi problematiserar vårdens föreställningar kring kön, hur kön framställs och hur vården bemöter unga transpersoners individuella behov. Rätten till den egna kroppen är okränkbar – men hur säkerställer vi det? Hur hänger vården ihop med juridiken och vilka utmaningar medför det? Hur ser vi till att samhället erbjuder världens bästa transvård?

Medverkande: Frank Berglund, Moa Henriët, Adrian Forssander, Moderator: Carl Åkerlund, projektledare Nära, RFSL Ungdom

Arrangör: RFSL Ungdom

Pride House (Kafe Klara), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3

 

Onsdag 30 juli
Kl. 12:00–12:45 Vad vill vi med Pride?

Pridearrangemang finns över hela Sverige och är en viktig arena för hbtq-rörelsen att lyfta sina politiska frågor, att festa och umgås. Men vad vill vi egentligen med Pride, kan alla ordna ett Pride, vilka får vara med?

Medverkande: Ulrika Westerlund RFSL, Sandra Ehne, ordförande Stockholm Pride

Arrangör: RFSL

Pride House (Studion), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 13:00-14:00.15
 Fittan i fokus

Fittan i fokus är en paneldiskussion med spännande personer från olika sammanhang. Här kommer både aktivister, akademiker, konstnärer och professionella sitta sida vid sida. Vi kommer diskutera, samtala och debattera runt frågor som sätter fittan i fokus. Det kommer att handla om den osynliggjorda kroppsdelen, kunskap och okunskap, lust, njutning och tillfredsställelse, men också när det gjort ont, kliar och inte känns bra. Det finns också möjlighet att ställa frågor till panelen i förväg och under seminariet.

Medverkande: Suzann Larsdotter, Renita Sörensdotter, Ylva Maria Thompson, Malinda Flodman, Sussie Hedlund, Mari Swanström Risberg, Sesammottagningen och gynekologiska mottagningen för HBT personer, Camilla, från reproduktionscentrum. Representant från Fitt for fight.

Arrangör: RFSU och RFSL

Pride House (Kulturhustaket), Sergels torg 3


Kl. 13:00–17:00 Pride Ung: Spelonsdag Fri entré – Åldersgräns 13–29

RFSL Ungdom och Pride Ung bjuder in till speldag på Pride Ung House. Kom och lyssna på introduktioner om brädspel och rollspel (papper, penna och tärningar-varianten) och normkritiskt spelande. Lär dig av erfarna spelare, spela bräd- eller rollspel, prata spel, eller bara häng.

Arrangör: RFSL Ungdom och Pride Ung

Pride House (Unga klara), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 13:00–13:45 En annan idrott

Idrotten har länge kritiserats för sitt bristande hbtq-perspektiv. Men nu händer det saker. Kiruna hockey arbetar med hbtq-frågor, Roller derby har blivit en frizon för hbtq-tjejer och nästa år arrangeras Eurogames i Stockholm. Möt de som ligger i framkant, hitta inspiration till att sporta mer eller kanske till och med förändra din klubb.

Medverkande: Mathilda Piehl, Fia Hjelte/ Jakob Jansson, EuroGames

Annika Lindberg (rollerderby namn: Panica De Hex), Stockholm Rollerderby
Johan Köhler, Kiruna Hockey

Arrangör: RFSL

Pride House (Hörsalen), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl 13:00–13:45 HBT-policyn- en vision om förändring eller en papperstiger?

Stockholms läns landsting har tagit fram en ambitiös hbt-policy. Bemötande och kompetens om hbtq-frågor inom bl.a. vården ska förbättras. Men vad har egentligen hänt sedan policyn antogs? Är den en vision som har lett till några konkreta resultat eller är den en papperstiger? RFSU Stockholm och RFSL Stockholm diskuterar hur policyn ska bli verklighet med våra landstingspolitiker.

Medverkande: Lisa Ericson, RFSL Stockholm, Johan Sjölander, Socialdemokraterna, Håkan Jörnehed, Vänsterpartiet, Representant från LAFA. Moderator från RFSU Stockholm.

Arrangör: RFSL Stockholm och RFSU Stockholm

Pride House (Studion), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 1:00–1:45 pm Voices from the CSW

The Commission on the Status of Women (CSW) at the United Nations is the principal global policy-making body dedicated to gender equality. But how do issues relating to sexual orientation and gender identity fit in? And what happened this year?

Participants: Ulrika Westerlund, Akinyi Ocholla med flera

Program arranged by: RFSL

Pride House (Klarabion), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 14:00–14:45 Går det att HBT-certifiera Svenska kyrkan? Samtal om vårens debatt

Under året har det diskuterats huruvida Svenska Kyrkan ska, eller kan hbt-certifieras. Men, kan RFSL certifiera en verksamhet som Svenska Kyrkan? Vilka insatser kan Svenska Kyrkan göra själv? Här diskuterar vi möjligheter!

Medverkande: Magnus Kolsjö för RFSL, Rebecka Tudor, Adrienne Riddez och Karin Öhagen från Svenska kyrkan

Arrangör: RFSL

Pride House (Marionetten), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 14:00–14:45 Hbtq + intersex

Arrangör: RFSL Ungdom & RFSL

Vad har hbtq-rörelsen gemensamt med intersexrörelsen och vilka strategier för förändring hänger samman? Transpersoner kämpar för att få tillgång till rätt vård samtidigt som intersexpersoner tvingas genomgå ofrivilliga kirurgiska ingrepp och behandlingar. Juridikens registrering av kön skapar friktion för både trans- och intersexpersoner. Hur arbetar vi strategiskt och gemensamt för att förbättra situationen för hbtq-personer och intersexpersoner i Sverige? Möt skådespelaren, dramatikern och journalisten Aleksa Lundberg, intersexaktivisten Ellie Nordfelt och förbundsordföranden för RFSL Ungdom Gisela Janis i ett samtal om gemensamma utmaningar och mål.

Medverkande: Ellie Nordfelt, intersex- och transaktivist
Aleksa Lundberg, skådespelare, dramatiker och journalist
Gisela Janis, förbundsordförande, RFSL Ungdom

Pride House (Klarabion), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 14:00–14:45 Hur porträtteras psykisk ohälsa och transpersoner i media?

Hur transpersoner och personer med psykisk ohälsa skildras i media påverkar våra föreställningar. Mediebilden kan bidra till negativa konsekvenser för bland annat risken för diskriminering. Hur har rörelserna arbetat för att förändra detta?

Medverkande: Henrik Ragnevi, ambassadör för Hjärnkoll, Sujata Maini, kommunikatör Hjärnkoll, m fl.

Arrangör: RFSL, Hjärnkoll

Pride House (Bandler), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl 14:00–14:45 No more babies?

Hur ser barnnormen ut inom HBTQ-världen? Nya reproduktionsteknologier har gjort det lättare för HBTQ-personer att skaffa barn – hur påverkar det de som väljer att inte skaffa barn? Stämmer det som Tomas Hemstad skrev i sin uppmärksammade artikel ”No more babies” att skiljelinjen inte längre går mellan sexuella läggningar, utan mellan barn och barnfri? Och behöver vi oroa oss för att formulerandet av kritik mot barnnormen i HBTQ-världen ska innebära ”ett steg tillbaka” för HBTQ-personers kamp för att kunna skaffa barn?

Medverkande: Ulrika Dahl, genusforskare, Ulrika Westerlund, förbundsordförande RFSL, Johanna Dexter Wistedt. Moderator: Kristina Ljungros, förbundsordförande RFSU

Arrangör: RFSU

Pride House (Hörsalen), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 14:00–14:45 Är den psykiatriska vården tillgänglig för alla? Fri entré

Hur arbetar psykoterapiorganisationerna för att säkerställa att hbtq-personer inte tvekar att söka hjälp av rädsla för dåligt bemötande? Hur präglade är psykoterapiorganisationerna av ett synsätt där hbtq-identiteter ses som psykiska sjukdomar?

Medverkande: Anneli Jäderholm, ambassadör Hjärnkoll, Susanne Rolfner Suvanto, mobiliseringsansvarig Hjärnkoll, m fl.

Arrangör: RFSL, Hjärnkoll

Pride House (Plattanscenen), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl 15:00–15:45 Fittan i teori och praktik

Vill du lära dig mer om fittan och sex än du någonsin gjorde i skolan? Fittan i teori och praktik är ett seminarium om hur fittan fungerar där du får kunskap om hela bäckenregionens anatomi och fysiologi. Vi går igenom fittans utsida, insida och omgivande delar och visar även på vad som händer vid upphetsning. Vi tar dessutom upp olika typer av sex som personer med fitta kan ägna sig åt, inklusive analsex i dess olika former. Avslutningsvis går vi in på sexuell kommunikation, vilket är grunden för att kunna förhandla om sin sexualitet. Seminariet hålla av de kompetenta och engagerade sexualupplysarna Renita Sörensdotter och Suzann Larsdotter.

Medverkande: Renita Sörensdotter, genusforskare och sexualupplysare

Suzann Larsdotter, socionom, sexolog, samt handläggare och utbildare på RFSL.

Arrangör: RFSU och RFSL

Pride House (Studion), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 15:00–15:45 Politikerutfrågning: Trots liv i storstad kan det vara väldigt ensamt för hbtq-ungdomar Teckenspråkstolkning

TRANSIT samtals-och stödgrupper och Egalia fritidsgård är välfungerande och efterfrågade ungdomsverksamheter som fyller stora och prioriterade behov. Bägge bedrivs av RFSL Stockholm och kompletterar väl samhället utbud genom att fylla i det som saknas. Utvärderingar visar att vissa unga helt saknar samtalspartner för sina funderingar om inte TRANSIT fanns. Varför enas inte politikerna om långsiktig finansiering?

Medverkande:

Anna Starbrink, Folkpartiet
Elin Andersson, Piratpartiet
Erik Slottner, Kristdemokraterna
Gustav Hemming, Centern
Helene Öberg, Miljöpartiet de gröna
Håkan Jörnehed, Vänsterpartiet
Johan Sjölander, Socialdemokraterna
Lisa Palm, Feministiskt initiativ
Marie Ljungberg Schött, Moderaterna

MODERATOR: Edward Summanen, projektledare RFSL Ungdom
INLEDNING: ledamot i RFSL Stockholm styrelse

Arrangör: RFSL Stockholm

Pride House (Kafe Klara), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 15:00–15:45 Reformera svensk transvård!

Socialstyrelsen arbetar just nu med ett kunskapsstöd som ska standardisera och modernisera den svenska könskorrigerande vården. Vad är förändringarna som kommer att ske, hur ska vi se till att det implementeras? Vilka problem berörs inte i kunskapsstödet? Vad sägs till exempel om utredarens maktposition då man ofta inte kan byta mottagning eller utredare? Kommer stödet verkligen att lösa problemen med cis- och heteronormativ personal inom vården? Kom och ställ frågor och debattera!

Medverkande: Cecilia Dhejne, psykiatriker, Love Elfvelin, transaktivist, med flera

Arrangör: RFSL

Pride House (Bandler), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 16:00–16:45 Debatt om surrogatmödraskap

Under de senaste åren har frågan om reglering av surrogatmödraskap i Sverige blivit en het politisk fråga. Vad vill företrädarna för de olika linjerna? Hur borde lagen ändras?

Medverkande: Ulrika Westerlund, Johanna Gondouin med flera

Arrangör: RFSL

Pride House (Studion), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 16:00–16:45 Vardagshomofobi/ vardagstransfobi: så här ser det ut Fri entré

Sverige beskrivs ofta som öppet och accepterande, men hur ser det egentligen ut i våra skolor och vårt föreningsliv, på arbetsplatser och bland familj och vänner? Välkommen till ett samtal om homofobi och transfobi i vardagen.

Medverkande: Magnus Kolsjö, Tobias Hofelt (som var med och tog fram Företagarnas rapport om rosa pengar) Emil Åkerö (som bland annat jobbat som skolinformatör för RFSL Östergötland) Kim Nygren (styrelseledamot RFSL Stockholm) Elin Liljebladh (Vice ordf RFSL Ungdom) Emelie Mire Åsell (ersättare i RFSLs förbundsstyrelse)

RFSL:s förbundsstyrelse, m fl.

Arrangör: RFSL

Pride House (Ekoteket), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


17:00–17:45 Går det att utbilda bort diskriminering?

Många aktörer inom hbtq-rörelsen, och även andra aktörer har utvecklat omfattande utbildningsinsatser för att öka kunskapen om diskriminering och mekanismer som ligger bakom diskriminering. Men kan verkligen diskriminering alltid utbildas bort? Hur kan vi jobba också med andra metoder?

Medverkande: Malte Sundberg och Carloz Diaz från RFSL

Arrangör: RFSL

Pride House (Marionetten), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


17:00–17:45 Transpersonerna och feminismerna

Under det senaste årets feministiska våg har transinkludering återigen blivit en stor diskussion. För tio år sedan var den stora frågan exkluderingen av en trans-kvinna vid jouren Alla kvinnors hus. Inte heller idag är alla kvinnojourer transinkluderande, men debatten har nu också rört intersektionella perspektiv och cisnorm, begreppet cis har ifrågasatts som antifeministiskt och transmisogyna och transfoba feministers utrymme har börjat ifrågasattas. En panel diskuterar varför transpersoner fortfarande är en så svår fråga för många feminister. Vad är transfeminism? Vad har feminister att vinna på en mindre exkluderande feminism som flyttar fokus från gamla ider om biologiskt kön till fokus på maskulinitetsöverhöghet oavsett kropp och patriarkatets och feminismens internaliserade femininitetsförakt. Och vad har man att förlora?

Medverkande: Adori Rahman, med flera

Arrangör: RFSL

Pride House (Bandler), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 17:00–17:45 World Aids Conference – vad hände? Fri entré

RFSL har deltagit på FN:s stora konferens om hiv och aids i Melbourne, Australia. Vad hände, och vilka diskussioner fördes? Representanter från RFSL berättar om konferensen och hur läget ser ut på hivområdet runt om i världen.

Medverkande: Christian Antoni Möllerop, Mikael Jonsson, Jonas Jonsson, RFSL

Arrangör: RFSL

Pride House (Plattanscenen), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3

 

Fredag 1 aug
Kl. 12:00–12:45 En queer jämställdhetspolitik? En inkluderande jämlikhetspolitik för allas lika rätt? Fri entré

Hur gör vi utrymme för ett intersektionellt, normkritiskt perspektiv i jämlikhetsarbetet? Hur ser vi till att den jämställdhetspolitik som implementeras verkligen är antirasistisk och har ett hbtq-perspektiv? Hur jobbar vi för en mer inkluderande hbtq-rörelse?

Medverkande: Ulrika Westerlund, med flera.

Arrangör: RFSL

Pride House (Ekoteket), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 13:00–13:45 Alkohol spelar roll

Flera studier har visat att risken för alkoholmissbruk är specifikt hög hos gruppen lesbiska och bisexuella kvinnor, vilket antyder att deras alkoholbeteende är mer riskfyllt än övriga kvinnor. Varför är det så? I våras släppte RFSL en ny rapport om hbt-kvinnor och alkohol som bygger på en kartläggning av tidigare forskning, en kvantitativ studie, fokusgrupper och enskilda intervjuer. I detta seminarium presenteras vad kvinnorna själv svarar på frågan om vad alkoholen spelar för roll i deras liv. Det kommer att handla om allt från att öka möjligheterna till att få ett ragg och ligga till minoritetsstress som kommer av att leva under konsekvenserna av heteronormen.

Medverkande: Suzann Larsdotter

Arrangör: RFSL

Pride House (Bandler), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


1:00–1:45 pm Best in class: Argentina Fri entré

Argentina is well known for having the best legislation on gender identity and trans rights in the world. How did the Argentinian trans movement work to achieve that?

Participants: Alejandro Nasif Salum, secretary for international relations, Federacion Argentina LGBT

Program arranged by: RFSL

Pride House (Ekoteket), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 13:00–13:45 Därför behöver Sverige en folkhälsolag Fri entré

Studier visar att det finns ett flertal utmaningar med hbtq-personers folkhälsa. Hur ser läget ut på folkhälsoområdet och varför kräver RFSL en folkhälsolag för att komma åt de strukturella brister som finns?

Medverkande: Christian Antoni Möllerop, vice ordf RFSL

Arrangör: RFSL

Pride House (Plattanscenen), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 13:00–13:45 Transaktivistiska strategier – vi är många fler på internet!

Workshop om nätaktivism – ända sedan det tidiga nittiotalets datornätverk på amerikanska universitet, via millenieskiftets IRC-kanaler till dagens sociala medier har internet spelat en stor roll för transaktivismen. Internet ger små marginaliserade grupper möjlighet att skapa egna kanaler för att berätta om sina liv, och att hitta erfarenheter att spegla sig och spjärna emot. Hur påverkas aktivismen av att flytta till internet, hur internationell blir den? Är det samma personer som engagerar sig i organisationer, eller är det helt nya röster som hörs?

Medverkande: Immanuel Brändemo, Yolanda Bohm, Alex Fridunger med flera.

Arrangör: RFSL

Pride House (Studion), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 13:00–13:45 Ung och leva med hiv – nu och då

RFSL Ungdom bjuder in till ett samtal om hur det är att vara ung och leva med hiv i dag och hur det var att leva med hiv förr. Hur har läget förändrats? Vilka utmaningar fanns det förr? Vilka utmaningar finns i dag? Vilka utmaningar har varit konstanta och hur kan vi jobba för att förändra dessa? Två generationer samtalar om att leva med hiv nu och då.

Medverkande: Unga personer som lever med hiv. Moderator: Edward Summanen

Arrangör: RFSL Ungdom

Pride House (Marionetten), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 14:00–14:45 En spelkultur för alla?

Panelsamtal om hur aktörer inom spelkulturen (tv-spel, datorspel, brädspel, rollspel) kan arbeta för att skapa trygga och inkluderande mötesplatser och aktiviteter för hbtq-personer. Panelsamtalet berör hur olika aktörer och föreningar arbetar i dag för att bli mer inkluderande. Men det samtalas också om hur ett framtida arbete kan bedrivas och vilka strategier som finns och hur dessa kan användas.

Medverkande: Fox Summanen, RFSL

Maria Sjöberg, digital strateg och riksdagskandidat för F!, tidigare spelbloggsaktivist och en av grundarna till brädspelsträffen #spelbar
Linnea Risinger, ledamot Sveroks förbundsstyrelse
Jenny Sundén, lärare och forskare på Södertörns Högskola, skrivit mycket på tema queer och spelande online
David Rasmusson, Dragon’s Lair.

Arrangör: RFSL Ungdom & RFSL

Pride House (Marionetten), Sergels torg 3


2:00–2:45 pm Perspectives on Africa

Lgbtq activists from the African diaspora discuss the developments during the last years. How can we work to make changes – in collaboration with activists on the African continent?

Participants: Akinyi Ocholla, RFSL:s förbundsstyrelse, Miles Tanhira, RFSL, Ivy Banda, Mostafa, Naome Ruzindana, RFSL Gävleborg med flera.

Program arranged by: RFSL

Pride House (Studion), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 14:00–14:45 Skadeståndsprocessen för tvångssteriliserade – vad händer nu?

I början av 2013 stod det klart att det svenska kravet på sterilitet för byte av juridiskt kön inte längre skulle tillämpas. Kammarrätten konstaterade i ett ärende att kravet på sterilitet inte skulle tillämpas eftersom det stred mot såväl Europakonventionen som den svenska grundlagen. I juni 2013 vände sig 160 personer till Justitiekanslern för att söka skadestånd från den svenska staten för att de tvingats sterilisera sig. JK avslog kravet i juni i år. Hur går vi vidare nu?

Medverkande: Kerstin Burman, ansvarig jurist
Ulrika Westerlund, ordf RFSL
Josephine Krieg, ordf KIM
Linda E, FPES
Reb Kerstinsdotter, jurist DU
Gisela Janis, ordf RFSL Ungdom

Arrangör: RFSL

Pride House (Kafe Klara), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 15:00–17:00 Partiledardebatt Teckenspråktolkad

Medlemmar i Stockholm Pride och organisationens medlemsorganisationer bjuds in till Partiledardebatten på Pride House den 1 augusti.

Medlemmar:
För redan existerande medlemmar krävs en föranmälan till adressen i inbjudan innan den 28 juli för möjlighet att hämta ut entréband till Partiledardebatten.

Icke-medlemmar:
För dig som inte är medlem går det att köpa medlemskap till Stockholm Pride eller någon av de andra organisationerna fram till stängning torsdagen den 31 augusti i både Pride House och Pride Park och då samtidigt anmäla intresse för debatten.

OBSERVERA!

Kräver inträdesbiljett till Stockholm Pride (veckoband, dagbiljett för fredagen eller housebiljett).

Krav på att ha osat till Partiledardebatten, dessutom krävs särskilt entréband till Partiledardebatten som endast går att hämta ut i House fredag 1/8 mellan kl. 11:00-14:30. Insläpp kl. 14:00.

Evenemanget har endast 5 rullstolsplatser.

Arrangör: RFSL

Pride House (Stora Scen), Kulturhuset, Sergels torg 3


Kl. 15:00–15:45 Hbtq i högstadiet: samtal med yrkesverksamma Fri entré

Vi pratar gång på gång om att hbtq-ungdomar mår mycket sämre än heterosexuella och cis-personer och att statistiken över ohälsan är alarmerande, men vad gör vi åt det? Skolan spelar en enormt viktig roll i unga människors liv och är platsen där många formar sin identitet såväl som sina åsikter. Vad är skolans ansvar i hbtq-frågor och vad gör skolan åt att hbtq-ungdomar utsätts för diskriminering och trakasserier i skolmiljön? Hur förhåller sig skolan till skollagen och hur implementeras likabehandlingsplanerna med aktiva åtgärder? Vi träffar en skolkurator, en rektor, en högstadielärare och en normkritisk pedagog och diskuterar framgångsfaktorer och utmaningar för att skapa en tryggare skola fri från diskriminering och trakasserier.

Medverkande: Eva Krispinsson, Skolkurator
Isander Freiman, Normkritisk pedagog
Katarina Koto, Rektor
Sanna Mac Donald, Högstadielärare.
Moderator: Fox Summanen

Arrangör: RFSL Ungdom & Sveriges skolkuratorers förening

Pride House (Ekoteket), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


3:00–3:45 pm Responding to Backlashes – Eastern European and Russian examples

With the recently legislated anti-propaganda law in Russia that puts it at odds with the EU, with whom it has inextricable trade relations; a ‘Russian style’ ‘propaganda’ law has been introduced in Georgia. Moldova on the other hand, appears to be moving steadily closer to signing its membership with the EU all the while being caught in a delicate balancing act in crafting its bill on marriage and family values. What are the implications for LGBTQ activism and donor relations after the political developments and how do they shape the upcoming strategies for human rights work in Russia and the Eastern Europé? A discussion with activists from Russia, Georgia and Moldova.

Medverkande: Akinyi Ocholla, RFSL, Natia Gvianishvili, Artiom Zavadovsky och Maria Kozlovskaya

Representanter från Ryssland, Georgien och Moldavien, samt SIDA

Arrangör: RFSL

Pride House (Studion), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 15:00–15:45 Responsible international LGBTQ activism

How do we cooperate internationally in a strategic, successful way, where everyone’s experiences and perspectives are heard – and not just those of the global north and west?

Medverkande: Miles Tanhira, RFSL, Juliet Mphande, Juanita, Gerald

Arrangör: RFSL

Pride House (Kafe Klara), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 16:00–17:45 Snuskbingo

De fabulösa sexualupplysarna från RFSL gästar Stockholm Pride med sitt redan legendariska Snuskbingo. Förutom möjligheten att vinna fantastiska priser kommer alla deltagare dessutom få heta tips om hur en hottar upp sitt sexliv, höra skamliga anekdoter och spela bingo på ett sätt som ni garanterat aldrig spelat det tidigare. Inga förkunskaper krävs, alla får vara med och det är givetvis helt gratis.

Medverkande:Suzann Larsdotter, Jonas Jonsson och Carolina Orre från RFSL

Sexualupplysare från RFSL

Arrangör: RFSL

Pride House (Kafe Klara), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 4:00–4:45 pm Life in Uganda

The last year have been a challenge to LGBT people in Uganda. This talk rotates on everyday life in Uganda, how people are affected by the law, what happens within families and how do you survive taking care of your family while criminalised.

Participants: Aaliyah, Ugandan acitivist

Program arranged by: RFSL

Pride House (Studion), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 16:00–16:45 Sex för alla kroppar!

Välkommen till en sexpositiv, normkritisk workshop om säkrare, bättre sex för alla!

Medverkande: Aleks Sigfridsson, m fl.

Arrangör: RFSL

Pride House (Marionetten), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 16:00–16:45 Ung och hbtq på 10-talet Fri entré

2014 finns internet, likabehandlingsplaner och DO. Förutsättningarna för unga hbtq-personer att leva öppna och stolta borde vara goda. Men hur ser det ut i verkligheten? Hur är det att vara ung och queer, transperson, bi eller homo i dag? Vad behöver unga stöd i? Hur kan vuxna hjälpa till? Transformering.se och HBTQkojan.se är två verksamheter dit unga kan vända sig anonymt för att få stöd från det vuxna hbtq-communityt. Välkommen att dela erfarenheter med oss.

Medverkande: Isander Freiman och Jojo Stenberg arbetar med RFSL Stockholms projekt HBTQkojan. Hanna Hannes Hård och Carl Åkerlund arbetar med RFSL Ungdoms projekt Nära/transformering.se

Arrangör: RFSL Ungdom & RFSL Stockholm

Pride House (Ekoteket), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 17:00–17:45 Kristendomens ansvar: på vilka villkor släpps hbtq personer in i de kristna samfunden i Sverige?

Under våren blossade det upp en debatt kring de kristna samfundens förhållanden till hbtq-personer. Genom åren har det ofta setts finnas ett motsatsförhållande mellan att vara kristen och hbtq, och hbtq-personer har många gånger känt sig exkluderade från kristna sammanhang. Vilket ansvar har de kristna samfunden för att att omfamna hbtq-personer och hur ser det ut i olika samfund idag?

Medverkande: Magnus Kolsjö, Frida Ohlsson Sandahl, sociolog och medförfattare till boken ”Så att jag kan komma in – hbtq-frågor i Frälsningsarmen”, Jenny Dobers, regional kyrkoledare för Equmeniakyrkan – Region Stockholm, Maria Hansson Nielsen, tidigare pastor känd under epitetet ”rikshomofoben” numera transaktivist, Pelle Hörnmark, föreståndare för Pingst – fria församlingar i samverkan

Arrangör: RFSL

Pride House (Klarabion), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 17:00–17:45 See you in court?

När politiker inte lyssnar, kan rättsväsendet vara en annan väg. Här berättar juristen Kerstin Burman om sitt arbete för att bland annat få bort tvångssteriliseringarna och förändra namnlagen och pratar om framgångar, motgångar och framtida planer.

Medverkande: Ulrika Westerlund, Kerstin Burman

Arrangör: RFSL

Pride House (Marionetten), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3

 

Tisdag 29 juli
Kl. 12:00–12:45 Hur tar vi ansvar för den strukturella rasismen i våra organisationer?

Vi vet att våra rörelser i huvudsak är vita, men hur förändrar vi detta? Vilket ansvar har rasifierade och vilket ansvar har icke-rasifierade i arbetet mot vithetsnormen? Panelen samtalar om hur vi tar itu med den strukturella rasismen i våra rörelser, vilka konkreta strategier som finns för att motverka den och hur en som rasifierad kan förhålla sig till rasismen inom rörelserna.

Medverkande: Catalina Fuentes Araya, ordförande för Sveriges Förenade Queerstudenter, Jorge Londoño, vice ordförande för Rädda Barnens Ungdomsförbund, Sooz Romero, verksamhetsledare för Newcomers, Tove Fahlgren, projektledare för Queering Sapmi. Moderator: Yolanda Bohm

Arrangör: RFSL Ungdom & RFSL

Pride House (Bandler), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 12:00–12:45 Queer intersektionell sexualupplysning

Många olika strömningar i vårt samhälle har påverkat vårt sätt att se på sexualupplysning. Tiden är inne för att göra sexualundervisningen än mer inkluderande. Den behöver utgå från ett öppet synsätt på kroppar och begär. Hur kan vi då på ett inkluderande sätt prata om sexuell praktik, könsorgan och njutning för alla? Panelen kommer att utifrån sina egna erfarenheter i arbetet med att upplysa om sexualitet diskutera hur sexualupplysning kan genomföras för att i högre grad inkludera olika kroppar och begär, samtidigt som den kan behöva vara riktad mot specifika kroppar och begär. Frågor om vilka ord som funkar utifrån ett queert och intersektionellt perspektiv diskuteras, samt hur en kan prata om sexuella praktiker på ett inkluderande och kroppsöverskridande sätt. Konkreta tips och samtal om alternativ presenteras. Vi kommer även att bjuda in publiken till att ge förslag på hur en inkluderande sexualupplysning kan utformas.

Medverkande: Suzann Larsdotter, sexolog och utbildare på RFSL, Robert Jacobsson, sexualrådgivare i bl.a. Ligga med P3, Christine Bylund, föreläsare och funktionsaktivist,
Hanna Hannes Hård, projektledare transformering.se. Moderator: Renita Sörensdotter, genusforskare och sexualupplysare.

Arrangör: RFSU och RFSL

Pride House (Kafe Klara), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 13:00–14:00 Pride Ung: En, två eller flera? Ett samtal om flersamhet Fri entré – Åldersgräns 13–29

Många lever tillsammans med en partner och det brukar vara det som syns och hörs. Men hur kan en göra om en vill leva på andra sätt? Och hur kan en vara en etisk slampa? Vad är svartsjuka egentligen? Välkommen till ett samtal om hur olika relationer kan se ut och litegrann om empatisk kommunikation. Inga förkunskaper krävs.

Medverkande: Noa Elstad

Arrangör: RFSL Ungdom

Pride House (Unga klara), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 13:00–13:45 Hbtq-frågor i äldreomsorgen, vad har gjorts och vad behöver göras? Teckenspråkstolkning

Vad händer inom kommunal äldreomsorg vad gäller hbtq-kompetens? Ansvarig tjänsteman från en stadsdel i Stockholm berättar. Samtal med seniorer om behov och synpunkter på vad som gjorts och vad som skulle behövas.

Medverkande: Ansvarig tjänsten från Enskede-Årsta-Vantör stadsdels kommunala äldreomsorg. senior från Gayseniorerna, Golden Ladies och/eller äldreboendet Regnbågen. Samtalsledare från RFSL Stockholm: Mats Christiansen eller Åsa Öckerman.

Arrangör: RFSL Stockholm

Pride House (Plattanscenen), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 13:00–13:45 Hedersvåld mot HBTQ-personer och stödinsatserna för gruppen Fri entré

Det finns många föreställningar kring våld som utövas av familj och närstående, även kallat hedersrelaterat våld och förtryck. Den vanligaste föreställningen är att det utförs av familj och släkt mot heterosexuella kvinnor med icke-europeiska rötter, som tvingas in i giftermål mot sin vilja. I denna paneldiskussion ska vi synliggöra fler nyanser av detta och vilka konsekvenser det får i bemötandet av utsatta hbtq-personer, och hur samhällets hjälpinsatser bemöter denna grupp.

Medverkande: Khalid Rashid, Robert Hannah, Frida Darj, Emma Björkman

Moderator: Robert Jacobsson, socionom, sexolog och programledare för ligga med P3 på Sveriges radio

Arrangör: RFSL och RFSL Ungdom

Pride House (Ekoteket), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl 14:00–14:45 Att jobba intersektionellt i praktiken Fri entré

Det pratas mycket om vikten av intersektionella förhållningssätt, att se flera maktordningar samtidigt och förstå hur dessa samverkar. Men hur blir dessa analyser praktik? Paneldeltagarna samtalar om hur att arbeta intersektionellt i praktiken, och utbyter erfarenheter och strategier.

Medverkande: Sooz Romero, arbetar inom projektet Newcomers och aktiv inom Interfem. Linnea Risinger arbetar inom Sverok med intersektionaniltet.

Arrangör: RFSL Ungdom

Pride House (Plattanscenen), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 14:00–14:45 Ja till porr! Nej till porr!

Porrdebatten är levande inom den feministiska rörelsen. Även inom hivpreventionen diskuteras porr, i synnerhet barebackporr och huruvida porren påverkar hivpreventionen negativt. Här vänder vi och vrider på argumenten.

Medverkande: Robert Tore Bo Jacobsson, sexolog och reporter på Ligga med P3, Renita Sörensdotter,, m fl

Arrangör: RFSL

Pride House (Hörsalen), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 14:00–14:45 Kriminaliseringen, rättigheterna och feminismen

Tidigare i år framkom att Amnesty funderar på att anta linjen att sexarbete och köp av sexuella tjänster ska avkriminaliseras. I Sverige väckte detta starka reaktioner och många ansåg att hållningen var oförenlig med en feministisk. Men är det så?

Medverkande: Ulrika Westerlund, Suzann Larsdotter, Pye Jakobsson, Alexander Alvina Chamberland med flera

Arrangör: RFSL

Pride House (Klarabion), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 14:00–14:45 Misstro – Om hbtq-personers förtroende för olika samhällsinstanser

Hur ser hbtq-personers förtroende för olika samhällsinstanser ut, och hur påverkar det förutsättningar att söka hjälp, vård eller viljan att anmäla brott? 5000 hbtq-personer har svarat på frågor, här kommer resultaten. Polisen, socialtjänsten, sjukvården och Svenska kyrkan är några av instanserna som omfattas av undersökningen. Efter föreläsningen kommer publiken få möjlighet att ställa frågor.

Medverkande: RFSL:s brottsofferjour, Niclas Sandin, RFSL

Arrangör: RFSL

Pride House (Ekoteket), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 15:00–15:45 Efter OS i Sotji

Inför OS i Sotji tog Swedwatch, RFSU, LO-TCO biståndsnämnd och RFSL fram en rapport om mr-kränkningar i Ryssland med koppling till OS. Hur blev det sen när strålkastarljuset slocknat? Tar idrottsrörelsen och andra sitt ansvar?

Medverkande: Theo Jaekel Swedwatch,

Arrangör: RFSL

Pride House (Bandler), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


15:00–15:45 Europeisk nyfascism och Putins Ryssland Fri entré

Efter andra världskriget ansågs det omöjligt att driva politik under fascismens namn. Därför har ideologin och språkbruket under de senaste decennierna omformats från vulgär rasism och homofobi. Man lånar ord och resonemang från progressiva krafter och laddar dessa med rasism om att strävan efter jämlikhet är en form av totalitarism som förnekar människor rätten till en identitet. I dag påverkar deras idéer i varierande grad extremhögern i Sverige och i andra europeiska länder. Putins Ryssland har under de senaste åren blivit en ideologisk fanbärare och en geopolitisk allierad för högerextrema och högerpopulistiska krafter runt om i världen.

Medverkande: Magnus Ljunggren, professor emeritus i rysk litteratur, samtalar med Jonathan Leman, utbildare och researcher för Stiftelsen Expo

Arrangör: RFSL och Stiftelsen Expo

Pride House (Ekoteket), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl 15:00–15:45 RFSL:s kommunundersökning

För första gången sedan 2006 arbetar RFSL för att få fram en undersökning om hur alla Sveriges kommuner arbetar med hbtq-frågor. Här får du veta vad vi kommit fram till hittills!

Medverkande: Ulrika Westerlund, Lars Jonsson, RFSL, Fredrik Saweståhl (M) Petter Forkstam (MP)

Arrangör: RFSL

Pride House (Hörsalen), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl 4:00–4:45 pm LGBTQ youth organizations in a global perspective – common challenges and strategies

How do we create a global lgbtq youth movement that focuses on young lgbtq people’s specific needs and challenges? How do we ensure globally that all lgbtq youths are secured by the UN convention on the rights of the child? What common patterns can we see globally and what strategies can we find to battle homo-, bi- and transphobia? What tools do we have to work with sexuality, sexual orientation, gender identity and gender expression? How do we ensure an intersectional approach in our work for lgbtq rights? Listen to IGLYO co-chair Patrick Dempsey from Ireland, Miles Rutendo Tanhira, lgbt activist, human rights defender & feminist journalist transgender person from Zimbabwe and President of RFSL Ungdom, Sweden, Gisela Janis.

Participants: Patrick Dempsey, IGLYO – International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer Youth and Student Organisation, Miles Rutendo Tanhira, lgbt activist, human rights defender & feminist journalist transgender person from Zimbabwe, Gisela Janis, president of RFSL Ungdom, Sweden

Program arranged by: RFSL Ungdom & IGLYO

Pride House (Bandler), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 16:00–16:45 Stjärnfamiljsjuridik

Föreläsning om familjepolitikens normer – och svar på dina frågor om hur du kan leav så tryggt som möjligt i den familj du valt, inom ramen för rådande lagstiftning. Insemination, adoption, fler föräldrar än två, osv. – vi ger råd.

Medverkande: Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL, Lina-Lea Zimmerman, normkritisk utbildare och projektledare.

Arrangör: RFSL

Pride House (Konferens 1), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 17:00–17:45 Antirasistiska strategier för hbtq-rörelsen

Inom hbtq-rörelsen behövs ett ständigt pågående samtal om antirasistiska strategier för inkludering i vår egen rörelse – men också om att ta vårt särskilda antirasistiska ansvar. Här samtalar aktivister om några av det senaste årets händelser.

Medverkande: Akinyi Ocholla Mireya Echeverría Quezada Carlos Díaz Moderator: Sara Abdollahi

Arrangör: RFSL

Pride House (Bandler), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 17:00–17:45 Hur jobbar vi mot hatbrotten?

Hatbrotten ökar, men vad borde göras för att komma åt hatbrotten och hur kan vi förebygga att hatbrott sker? Vad händer nu som polisen blir en egen myndighet? Här diskuterar vi strategier framåt.

Medverkande: Caroline Szyber, riksdagsledamot KD, Bente Böckman, inspektör inom Stockholmspolisen, Niclas Sandin från RFSL m.fl.

Arrangör: RFSL

Pride House (Hörsalen), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 17:00–17:45 Ny kunskap om hiv och smittsamhet – behov för en lagändring?

Ny kunskap har kommit om smittsamhet och hiv, vilket visar att personer att risken för att överföra hiv till någon annan är minimal vid en välfungerande medicinsk behandling. Vilka konsekvenser borde detta få för lagstiftningen på smittskyddsområdet?

Medverkande: Christian Antoni Möllerop, vice ordf RFS, Peter Månehall, ombudsman på HIV-Sverige

Arrangör: RFSL

Pride House (Kafe Klara), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3

 

Torsdag 31 juli
12:00–6:00 pm Asylforum Free entrance – English

A day about migration politics and practise. Asylum activists meet the politicians and representatives from government agencies in charge. Panel discussions on trans people in the asylum system, hiv prevention for migrants, asyum politics, etc. See separate flyer for info!

Participants: Aktivister från RFSL Newcomers, RFSL:s nätverk för asylsökande, papperslösa, nyanlända; representanter från Migrationsverket, migrationspolitiskt ansvariga politiker, med flera.

Program arranged by: RFSL:s Newcomers network

Pride House (Studion), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl 12:00–12:45 Hbtq i högstadiet: samtal med ungdomar

Hur är det att vara hbtq i högstadiet i dag? Ser vi förbättring, status quo eller rent utav försämring? I detta panelsamtal delar hbtq-ungdomar med sig av sina erfarenheter och tankar.

Medverkande: Hbtq-ungdomar som går i högstadiet, Robert Olsson, ledamot i RFSL Ungdoms förbundsstyrelse

Arrangör: RFSL Ungdom

Pride House (Bandler), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl 12:00–12:45 Europaparlamentet – vad gör vi nu?

25 maj fick 20 svenska politiker vårt förtroende att företräda oss i Europaparlamentet. Vad har hänt sedan dess? Vilka frågor är prioriterade, hur ser strategierna ut? Samtal mellan politiker.

Medverkande: Ulrika Westerlund, Birgitta Ohlsson, EU-minister, Anna Hedh (S), europaparlamentariker med flera

Arrangör: RFSL

Pride House (Kafe Klara), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 12:00–12:45 Vi ringer om det är nåt

RFSL presenterar en undersökning av testningsmottagningar i Göteborg, Malmö och Örebro. Vi har låtit hbtq-personer gå för att hiv/STI-testa sig och sen berätta om sin upplevelse. Vissa mottagningar har ett mycket bra bemötande och ger korrekt vård, medan andra fortfarande har mycket att förbättra.

Medverkande: Carolina Orre

Arrangör: RFSL

Pride House (Klarabion), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl 13:00–13:45 En ny tid för hiv-preventionen? Om prep-behandlingar.

Truvada är det första godkända läkemedel som minskar risken att få hiv överförd, det är tillåtet i USA, men förbjudet i Europa. Hur går debatten i USA bland män som har sex med män, och hur ser Folkhälsomyndigheten på Prep-behandling?

Medverkande: Anders Backlund, journalist, Christian Antoni Möllerop, vice ordförande för RFSL, m fl.

Arrangör: RFSL

Pride House (Kafe Klara), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 13:00–13:45 I still belive – filmvisning av en dokumentär om Ewa Holuszko, polsk transaktivist och f d Solidaritetspolitiker Teckenspråkstolkning

”I still believe” (Ciągle wierzę) – Dokumentärfilm, 40 min, regi: Magda Mosiewicz, medarbetare: Anka Grupińska, klippning: Aleksandra Panisko, Follow Me Film Production 2011. Premiär på Krakows Filmfestival 2011

Hon transformerade sin kropp under de år när Polen transformerades politiskt, ekonomiskt och socialt. Ewa hette Marek på den tiden och var en av dem som kämpade för förändring. Han deltog i motståndet mot kommunistregimen och var aktiv i fackföreningsrörelsen Solidaritet. Hans vision för det nya, fria Polen handlade om pluralism, jämlikhet och yttrandefrihet. Men under alla år som politisk aktivist nämnde han aldrig sin önskan att byta kön och bli kvinna – för som kvinna hade han känt sig ända sedan barndomen.

Arrangör: Polska institutet och RFSL

Pride House (Hörsalen), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 14:00–14:45 Fotboll + hbtq = sant

Fotboll är den största sporten i Sverige och lockar mängder av människor. Hur kan fotbollsklubbar, föreningar och supporterklubbar aktivt arbeta med frågor om demokratiska värden och att inkludera hbtq-personer i sin verksamhet?

Medverkande: Bana Bisrat, AIK-supporter, engagerad i Kompis Cup, Ulric Jansson, Hammarbysupporter, engagerad i Fotbollssupportrar mot homofobi, Lena Gustafson Wiberg, SLO Djurgårdens IF och Sofia B. Karlsson, projektsamordnare Fotboll för alla AIK Fotboll.

Arrangör: RFSL

Pride House (Ekoteket), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 14:00–14:45 Sex mot ersättning bland unga hbtq-personer

Föreläsningen tar sin utgångspunkt i RFSL Ungdoms studier kring och möten med unga hbtq-personer som har sex mot ersättning. Här presenteras de erfarenheter, upplevelser och behov som har framkommit samt RFSL Ungdoms tankar kring åtgärder.

Medverkande: Mina Gäredal, ansvarig för sex- och hälsofrågor, RFSL Ungdom

Edward Summanen, socionom och projektledare, RFSL Ungdom

Arrangör: RFSL Ungdom

Pride House (Klarabion), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 15:00–15:45 70 år av laglig homosexualitet i Sverige Fri entré – Teckenspråkstolkning

RFSL Stockholm & Stadsarkivet bjuder in till en resa i tiden. 1944 avskaffades strafflagens paragraf 18:10 ”otukt som mot naturen är”. I samband med 70-årsjubileet hade Stadsarkivet ett evenemang i samarbete med RFSL Stockholm som gjorde succé och därför repriserades i RFSLs lokaler. Nu ges även ni Pridedeltagare chansen att uppleva en förkortad variant av denna tidsresa.

Medverkande: Kettil Mannerheim, Stadsarkivet, Mats Christiansen, RFSL Stockholm samt Karolinska Institutet.

Arrangör: RFSL Stockholm

Pride House (Ekoteket), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 15:00–15:45 Hatbrott mot unga hbtq-personer

Arrangör: RFSL Ungdom

Unga hbtq-personer utsätts i högre utsträckning än andra unga generellt för diskriminering, trakasserier och hatbrott, men har en lägre anmälningsfrekvens än andra samtidigt som uppklarandet av anmälda hatbrott är låg. Vilket ansvar har det allmänna för att förhindra och utreda hatbrott? Lever Sverige upp till de internationella mänskliga rättigheterna? Vart kan hbtq-ungdomar som utsatts vända sig och hur tas anmälningar vidare? Vad görs för att förebygga hatbrott? Vad kan vi göra för att förbättra situationen för unga hbtq-personer i Sverige i dag och i framtiden? RFSL Ungdom samlar aktörer som på olika sätt arbetar för att motverka hatbrott och se till att de som utsätts tas hand om på ett bra sätt.

Medverkande: Markus Axelsson RFSL Ungdom, RFSL:s Brottsofferjour, Naiti del Sante, jurist och vice ordförande för International Comission of Jurists (ICJ), Bente Böckmann Stockholmpolisens Hatbrottsgrupp. Moderator: Elin Lilja, vice ordförande, RFSL Ungdom.

Pride House (Bandler), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 15:00–15:45 Relationer bortom normen?

Monogama och tvåsamma relationer brukar en se ofta, men hur göra om en vill leva på andra sätt? Vad är en etisk slampa? Vad är svartsjuka egentligen? Välkommen till ett samtal om relationer och litegrann om empatisk kommunikation. Inga förkunskaper krävs.

Medverkande: Noa Elstad, aktivist och utbildare.

Arrangör: RFSL

Pride House (Kafe Klara), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 15:00–15:45 Sexleksaker för röv och kuk

På denna workshop får du svar på alla dina frågor om sexleksakerna du inte visste fanns. Vi kommer att visa en massa härliga prylar som kan göra sexet till något extra, med kuken och röven i fokus. Du kommer också att få en djupdykning i kondomsorter och glidmedel.

Medverkande: Sexualupplysare från RFSL

Arrangör: RFSL

Pride House (Hörsalen), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 16:00–16:45 Betydelse av samarbete

Projekt Funkishjärta är RFSL och RFSL Stockholms nya projekt om normer kopplat till funktionsförmåga och rättigheter. RFSL samarbetar med en mängd olika funktionshinderorganisationer, LSS-verksamheter och aktivister. Samtalet kommer diskutera vikten och betydelsen av samarbeten mellan olika organisationer och verksamheter för att höja kunskapen och skapa mer tillgängliga och trygga organisationer och verksamheter. Där alla blir sedda och bekräftade oavsett vilka normer man följer eller bryter mot. Projekt Funkishjärta är finansierat av Arvsfonden. Bakgrunden till projektet är förstudien Funkisrapporten ”och aldrig mötas de två” som RFSL Stockholm släppte 2013. I projekt Funkishjärta samarbetar RFSL och RFSL Stockholm med flera olika funktionshinderorganisationer, LSS-verksamheter och aktivister.

Deltagarna i panelen kommer alla delta i projektet Funkishjärta. Projektet Funkishjärta består av flera olika delar och kommer att pågå i tre år. Tre olika Externa utbildningsinsatser: En riktad till LSS-personal om normer och rättigheter kopplat till hbtq och funktionsnedsättningar. En riktad till funkisorganisationers kanslipersonal och medlemmar. En riktad till person som befinner sig inom daglig verksamhet. De olika utbildningsinsatserna kommer att tas fram tillsammans med representanter från respektive målgrupp. RFSL, RFSL Stockholm och RFSL Ungdom kommer genomgå en intern utbildning kring olika funktionsnedsättningar för att höja sin kunskap och kompetens och skapa mer tillgängliga verksamheter.

Medverkande:
Ulrika Westerlund, ordförande RFSL
Rasmus Isaksson, ordfrande DHR
Jakob Larsson, Unga synskadade
Emily Gunarsson, Grunden Riksförening
Moderator: Lisa Ericson RFSL Stockholm

Arrangör: RFSL, RFSL Stockholm

Pride House (Hörsalen), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 16:00–16:45 På ålderns höst – äldre hbtq-personers levnadsvillkor Fri entré

Vad innebär det att under stora delar av livet smyga med sin sexualitet eller könsidentitet? Vilka konsekvenser får det att man inte kan vara öppen med vem man är, eller hur man lever sitt liv? Vilka utmaningar finns för äldre hbtq-personer

Medverkande: Christian Antoni Möllerop, Mats Christiansson, m fl.

Arrangör: RFSL

Pride House (Ekoteket), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 16:00–16:45 Stödbehovet för brottsutsatta hbtq-personer

HBTQ-personer är en särskilt utsatt grupp av brottsutsatta. För många brottsutsatta kan vägen tillbaka efter ett brott vara och gärningspersonen kan både vara en främmande person eller en partner. I detta seminarium vill vi på visa på vilket stöd som HBT-personer kan behöva, vilket stöd som finns samt inbjuda till en diskussion kring hur stöd utifrån ett normkritiskt perspektiv kan utvecklas

Medverkande: Brottsofferjouren Sverige, HBT certifierade BOJ-Luleå & RFSLs Brottsofferjour.

Arrangör: RFSL, Brottsofferjouren Sverige

Pride House (Bandler), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 17:00–17:45 Barn är ingen rättighet – men har alla familjer lika rättigheter?

Varför går det så långsamt att förändra den svenska familjepolitiken i grunden? Varför sätts fortfarandelikamedtecken mellan barns bästa och biologin? Varför hindras transpersoner från att bli föräldrar? Här diskuterar vi några av våra familjepolitiska framtidsvisioner.

Medverkande: Ulrika Westerlund RFSL, Kristina Ljungros RFSU och representant från Femmis

Arrangör: RFSL

Plats Pride House (Marionetten), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3


Kl. 17:00–17:45 Väl Bemött? Unga hbtq-personers erfarenheter av att besöka ungdomsmottagningen.

Under 2013 berättade 167 hbtq-ungdomar från hela Sverige om sina upplevelser av att besöka ungdomsmottagningar. I rapporten ”Väl Bemött?” presenterar RFSL Ungdom dessa erfarenheter och ger förslag på åtgärder.

Medverkande: Mina Gäredal, ansvarig för sex- och hälsofrågor, RFSL Ungdom
Edward Summanen, socionom och projektledare, RFSL Ungdom

Arrangör: RFSL Ungdom

Pride House (Klarabion), Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3